Skip to main content

Blogi

Ruokahävikkiopas matkailualan yrityksill

Vastuullisuus on yhä keskeisempi vetovoimatekijäksi matkailussa. Matkailijat edellyttävät matkailupalvelutarjoajilta vastuullista toimintaa. Vastuullisen toiminnan yhtenä oleellisena osana on ympäristöstä huolehtiminen ja ruokahävikin hillintä. Ruokahävikkioppaassa matkailualan yrityksille kerrotaan kokemuksista ja tavoista, miten ruokahävikkiä voidaan vähentää. Ruokahävikkioppaan voit ladata: Ruokahävikkiopas matkailualan yrityksille (pdf)

Kompostointi matkailukohteissa -opas

Kompostointi on hyvä keino vähentää sekajätteen joukkoon päätyvää biojätettä ja hoitaa biojätteiden käsittely paikallisesti. Kompostointi sopii hyvin kohteisiin, joissa biojätteen erilliskeräystä ei ole tai sitä on hankala hoitaa. Kompostointi matkailukohteissa -oppaaseen on koottu kokemuksia ja vinkkejä ruokahävikin kompostoinnista. Oppaasta löydät tietoa kompostoinnista kompostointiprosessista sekä kompostinhoitajan muistilistan. Oppaan voit ladata: Kompostointi matkailukohteissa (pdf)

Biojätettä kerätään Saaristomeren venesa

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on useita uusia biojätteen keräysasioita venesatamissa Saaristomerellä. Biojäteastiat löytyvät Seilistä, Trunsöstä, Gullkronasta, Jurmosta, Bodösta ja Öröstä. Biojätekeräyksen aloittaminen kyseissä saaristokohteissa on osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun yliopiston yhteistä SaaRa – Ravinnekiertoa saariston matkailukohteissa -hanketta. SaaRa-hankkeessa pyritään muun muassa vähentämään ruokahävikin syntyä ja edistämään biojätteen lajittelua saaristossa. –     Biojätteen keräys venesatamissa on […]

Nyt on mahdollisuus vaikuttaa ruokavalin...

Tänä kesänä  on mahdollisuus valita vesistöystävällinen Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annos, jonka ideana on helpottaa matkailijoita ympäristöystävällisten valintojen teossa. Yhä useampi matkailija haluaa matkustaa ja kuluttaa kestävämmällä tavalla ja tehdä vastuullisia valintoja. Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annos mahdollistaa tämän. Nyt on mahdollisuus valita Seilin ravintolan tai Turussa ravintola Göranin listalta Annos puhtaampaa Saaristomerta -annos. Annoksen tunnistaa ruokalistalta […]

Ruokahävikin hillintä osana puhtaampaa S

Viime kesä oli loistava niin lomalaisten kuin matkailupalveluyrittäjien kannalta.  Lämpimän kesän varjopuolena Saaristonmerellä oli runsaat sinileväkukinnot. SaaRa-hankkeen Helsingin Matkamessuilla tänä vuonne tekemän kyselyn mukaan matkailijat ovat entistä huolestuneempia ympäristön ja vesistöjen tilasta – yli puolet (60 %) on erittäin huolestuneita ja vastaajista joka neljäs on jonkin verran huolestunut ympäristön ja vesistöjen tilasta. Samoin saaristossa esiintyvät […]

Uusia kompostoreita Saaristomeren vieras...

Helsingin venemessut pidettiin helmikuun alussa Messukeskuksessa. Perinteisesti nuo messut ovat veneilykauden aloitus. Pidä Saaristo Siistinä ry osallistui tänäkin vuonna messuille, vieläpä oikein juhlallisesti sillä yhdistyksellä tulee tänä vuonna 50 vuotta täyttä työtä täyteen. SaaRa-projekti oli messuilla myös näyttävästi esillä PSS:n osastolla. Tänä vuonna veneilijöille ei suunnattu kyselyä, sillä viime vuoden kyselyn tulokset antoivat meille selkeän […]

Biojätteen lajittelu onnistuu lomallakin

SaaRa –hankkeen pilottikohteissa Örössä ja Seilissä tehtiin heinäkuussa pienimuotoinen kysely matkailukohteiden asiakkaille liittyen biojätteiden lajitteluun (n=54). Kyselyn tavoitteena oli selvittää eroaako kuluttajien käyttäytyminen oleellisesti vapaa-ajalla ja lomalla kuin kotona arjen keskellä. Monelle biojätteiden lajittelu kotona oli hyvinkin rutiininomaista toimintaa. 73 % vastaajista kierrätti biojätteet kotona joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla. 16 % vastaajista kertoi, ettei biojätteiden […]

Ravintoloiden ruokahävikki – miksi lauta

Koko Suomen ravintolaketjussa syntyvän ruokahävikin määrä on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa, joka on n. 20 % kaikesta Suomen elintarvikeketjussa syntyneestä hävikistä. Ravintoloiden ruokahävikistä suurin osa syntyy linjastoista ja ylivalmistetusta ruuasta, koska tarjoilun jälkeen ruokaa ei usein voida enää käyttää uudelleen. Lautashävikkiä on puolestaan 4-8 % ravintoloissa syntyvästä hävikistä. 4-8 % eli 3-7 miljoonaa kiloa ruokaa […]

Ruokahävikkimittauksia Saaristomerellä

Heinäkuussa SaaRa-hanke otti seuraavan askeleen eteenpäin ruokahävikin vähentämisessä, kun siirryimme Seiliin ja Öröseen suorittamaan hävikkipunnituksia. Jo toukokuun lopulta asti ravintolat ovat kirjanneet ylös päivässä syntyvän hävikin, ja ruokalista- sekä kävijämäärätietojen avulla pystymme tarkastelemaan syntyvän hävikin taustoja. Seuraava askel olikin mennä paikan päälle selvittämään kuinka paljon hävikkiä tulee asiakkaiden lautasilta, buffet-pöydästä sekä keittiöstä. Keittiön kiireen vuoksi […]

Mikä on ruokahävikin ja vesistöjen rehev

Turhaan tuotettu ruoka vie valtavasti resursseja luonnolta. Kummu ym. (2012) julkaisivat artikkelissaan laskelman, jonka mukaan ruokahävikin seurauksena 24 % kasvinviljelyyn käytetystä makeasta vedestä, 23 % kaikesta kasvinviljelyyn käytetystä pinta-alasta ja 23 % kaikesta maailmassa käytetystä lannoitteesta joutuu hukkaan. Ja mitä enemmän ruokaa heitetään pois, sitä enemmän joudutaan tuottamaan lisää: ravinnepäästöt lisääntyvät kumpaakin kautta. Lisäksi maapallon […]