Puhdas luonto ja meri ovat oleellinen osa identiteettiäni. Vaikka päätyökseni teen töitä Turun yliopistolla, niin olen koko ikäni asunut maaseudulla meren rannalla. Vuosikymmenten varrella olen kokenut melkoisen muutoksen kulutustottumuksissa.

Lapsuudessani kotiin ei kaupasta kannettu juuri mitään, vaan elettiin niin sanotusti luontaistaloudessa. Kasvikset ja vihannekset kasvatettiin omassa puutarhassa, munat haettiin kanoilta ja leivät leivottiin kotona. Pyörällä haettiin maito naapurin navetasta. Isä kävi syksyisin metsällä ja toi hirvenlihaa pakastimeen. Kauppa-auto kävi kerran viikossa. Huomaan, että veteraanisukupolven kasvattamana erityisesti ruoan arvostus on iskostunut päähäni. Lautanen syötiin niin kotona kuin kansakoulussa tyhjäksi – ruokahävikki oli tuntematon käsite.

Idyllistä, voisi joku nykypäivänä lausahtaa. Mutta myös hyvin ekologista siinä mielessä, että kaikki kierrätettiin ihan automaattisesti. Ruoantähteillä ruokittiin kanat, koira ja kissat, ja se mitä ei voitu eläinten ruokinnassa käyttää, hyödynnettiin kompostin kautta takaisin kasvimaalle. Ravinteet pääsivät puutarhan kautta takaisin kiertoon. Se mikä paloi, poltettiin hellassa. Peltipurkit hyödynnettiin ruuvirasioina ja tyhjää ketsuppipurkkia hyödynnettiin pyörän ketjuja öljyttäessä.

Mikä sitten on oikein muuttunut? Parhaiten huomaan, ettei muovijätettä juurikaan syntynyt ennen. Elintarvikkeet pakattiin pääsääntöisesti paperiin ja muovijätettä tuli lähinnä makkara- tai juustokuorista – ja juustoa ei juurikaan ostettu. Elintaso oli 70-luvulla erilainen.

Maailma on nyt toisenlainen – elintaso ja elämisen tavat ovat vuosien saatossa muuttuneet hurjalla vauhdilla. Mielestäni vanhojen tapojen opit eivät kuitenkaan ole vanhentuneet. Välttämällä ruokahävikkiä ja edistämällä ravinnekiertoa säästämme yhä luontoa ja merta. Ja mikä parasta, meillä on nykyään moninaisia mahdollisuuksia kierrättää ja käyttää tavaroita uudelleen, välttää ruokahävikkiä ja edistää ravinnekiertoa niin kotona kuin luonnossakin. SaaRa-hankkeessa hyödynnämme näitä samoja periaatteita, sillä haluamme pitää luonnon ja meren edelleen puhtaana itseämme, toisiamme ja lapsiamme varten.

Tervetuloa kierrättämään kansamme!