Olen Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta. Omalla vastuullani SaaRa-hankkeessa (Ravinnekiertoa Saaristomeren matkailukohteissa) on ruokahävikin vähentämiseen liittyvät viestinnälliset tehtävät ja työskentely ravintoloiden kanssa Örön, Seilin ja Nauvon pilottikohteissa.

Työni keskipisteessä on koko ruokaketju, paikallisen ruoan arvostus sekä ruokahävikin minimointi. Olen huomannut, että kuluttajien vieraantuminen ruoan tuotannosta aiheuttaa myös sen, ettemme ymmärrä omien valintojemme vaikutusta vaikkapa ympäristöntilaan. Mielestäni mikään arkipäiväinen valintamme ei ole yhdentekevä ympäristön hyvinvoinnin kannalta.

Saaristomeri on tärkeä minulle. Paitsi, että haluan nauttia perheeni kanssa kesäisistä päivistä meren äärellä erilaisten harrastusten parissa, on minulle vieläkin tärkeämpää se, että upea saaristomme säilyy myös lapsilleni ja heidän lapsilleen elinvoimaisena, hyvinvoivana ja erilaisten harrastusten ja rentoutumisen paikkana.
Aina välillä on virkistävää kysellä myös omilta lapsilta ruokaan, ruokahävikkiin ja ympäristöön liittyvistä asioista. Palkitsevinta oli huomata, että aina joitain asioita jää pikkuihmisten mieleen.

Kun esikoiseni oli jättämässä ruokaa lautaselleen, huudahti 6-vuotias kuopukseni: ”Älä, nyt me ei päästä kesällä uimaan, kun sä jätät ruokaa. Siitä tulee sinilevää”.

Niinpä niin, pienin askelin ja sukupolvi kerrallaan ymmärrys toivottavasti alkaa kasvamaan.